Our princess

Lilypie Kids Birthday tickers

duminică, 27 iulie 2008

Love by Grace

vineri, 25 iulie 2008







Atractia conditie pentru debutul unei relatii?

Cu toate ca atractia este definita ca "a-l placea pe altul", exista si alti factori care ii determina pe oameni sa interactioneze. Cu alte cuvinte, atractia nu este o conditie necesara pentru aparitia afilierii. Thibant si Kelley (1959) au surprins acest tip de relatie aratand ca ea este o atractie involuntara, unde individul nu are alta alternativa decat sa se asocieze cu celalalt , tipul de relatie prizonier-gardian. In practica ne stau ca marturie atatia ani cand casatoriile erau incheiate intai de catre parinti, partenerii supunandu-se dorintei lor. Privind aceste casnicii puteai sa le vezi durabilitatea, rezistau timpului si culmea in unele cazuri asistam la aparitia atractiei sau a respectului care sustinea casatoria. Desigur, aceasta atasare de partener putea surveni si datorita dependentei financiare a sotiei de sot, ea se ocupa de gospodarie neaducand bani familiei. Acest tip de casatorie a rezistat in mediul rural romanesc si in primii ani de comunism pentru ca a ramas in ierarhia sociala imaginea pe care o purta din perioada cand aveau bogatie familiile instarite sau in unele sate unde colectivizarea nu s-a realizat au rezistat in realitate acele familii "cu stare". Intr-un sat din judetul Bihor s-a pastrat povestea unei fete prezentata drept cea mai frumoasa din sat, doar ca situatia ei materiala era precara. De ea s-a indragostit un baiat bogat dar cu un mare defect la picioare si o rostire defectuoasa a cuvintelor (ex: pe fata o chema Florica si el ii spunea "Plofica"). Parintii au fost de acord cu nunta. Ziua nuntii s-a transformat intr-un adevarat circ, fata tinandu-se de stalpii pridvorului pentru a nu fi luata de acasa. Isi ruga tatal sa nu o forteze sa faca acest lucru in lacrimi. In final nunta are loc. Ea paraseste casa parinteasca mutandu-se cu socrii si sotul ei. Acesta a rasfatat-o, iar parintii lui i-au acceptat dorintele lui in ceea ce o privea pe proaspata sotie. Trecand anii a avut o fata si a ajuns sa tina la sotul ei, spunand ca nu se asteptase sa fie atat de bun cu ea. Ceea ce a debutat cu o lipsa de atractie s-a terminat cu prezenta ei.
Acum cand femeia si-a "castigat" independenta financiara poate pleca oricand din cadrul stabilit de casatorie. Probabil din acest motiv asistam la avalansa de divorturi dupa cateva luni de casnicie, asta dupa ce au impartit acelasi spatiu de locuit ani buni ca amanti. Nu degeaba spune Biblia ca femeia e cea care zideste casa nu barbatul; ea o poate ridica sau darama.
E interesant cum atractia nu este o conditie necesara pentru aparitia unei relatii, dar totodata nu este nici suficienta.
Cercetatorii atractiei au argumentat ca alegerile de afiliere cu celalalt, chiar in cazul in care exista atractie, toate actiunile noastre se fac in cadrul unui set de constrangeri care modifica asocierea intre atractie si alegerea sociala. Acest set de constrangeri vin din partea grupului social cu care interactionam (familie, prieteni , colegi de serviciu etc) sau chiar din partea sistemului nostru de valori si expectante. De multe ori anticipam ca celalalt va respinge incercarile noastre de apropiere si atunci ne retragem. Parerea ca suntem imuni la ce spun ceilalti e doar de fatada. Pentru orice individ exista o persoana a carei parere conteaza si care ii va influenta alegerile.


"Luati seama ca nimeni sa nu intoarca altuia rau pentru rau; ci cautati totdeauna sa faceti ce este bine atat intre voi, cat si fata de toti.
Bucurati-va intotdeauna.
Rugati-va neincetat.
Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; caci aceasta este voia lui Dumnezeu, in Hristos Isus, cu privire la voi." (1 Tesaloniceni 5:15-18)

luni, 21 iulie 2008



Atractia si drumul casniciei


Omul detine calitatea de a dori sa fie in prezenta altora, in particular a unui partener de sex opus, insa daca acest cuplu se margineste doar la aceasta atitudine intervin multe frustrari pe plan emotional pentru ca el a fost creat si cu dorinta de a comunica cu transcendentul, fiind "micul chip" al creatiei. Abia cand cele doua atitudini ale atractiei sunt satisfacute omul se simte implinit.
In prima parte voi incerca sa prezint "atractia" pe planul orizontal, al umanului, intre doua persoane de sex opus. Atractia, in general, are trei componente:

1. componente cognitiva - ideile si parerile care le avem despre celalalt de care suntem atrasi;
2. componenta afectiva- emotiile pozitive sau negative si sentimentele proiectate in noi de catre celalalt;
3. componenta comportamentala- actiunile (sau ceea ce am intentiona sa facem ) directionate spre celalalt.

Toate aceste componente conlucreaza intr-un mod benefic sau nu in intemeierea unei relatii.
In 1974 Homans arata ca oamenii aflati intr-o relatie cauta sa-si minimalizeze pedepsele si sa-si maximalizeze recompensele pentru a obtine un pofit cat mai mare. El spunea ca de multe ori doi oameni ajung sa formeze un cuplu pentru ca fiecare gaseste activitatile celuilalt valoroase si astfel cheltuiala pentru acele activitati scade. Desigur toti oamenii la un moment dat simt ca in cuplu unul da mai mult decat celalalt si au tendinta de a cere echitate intre cost si recompensa, care se poate realiza sau nu. In cazul in care aceasta echitate nu se realizeaza pe termen lung va aparea nemultumirea celui care a cerut echitatea, ceea ce va avea implicatii in atractia fata de ceilalti.
Traiectoria e mult mai dureroasa in realitate decat pot cuvintele sa o descrie din momentul aparitiei atractiei pentru o alta persoana: instrainare fata de partener care se poate materializa in desfacerea casatoriei in fapt sau continuarea casatoriei formal.

Atractia reprezinta placerea, un sentiment mai slab decat iubirea, insa uneori se dezvolta cu o asemenea intensitate si profunzime incat determina actiuni care neaga afirmatiile de mai sus referitoare la cost si recompensa. Aceasta forma a atractiei are dezavantajul ca nu rezista in timp. Nu voi insista asupra acestei forme, desi se pare ca in prezent face cele mai multe victime intre tineri.

De ce suntem atrasi de unele persoane si de altele nu? Este atractia un factor decisiv in formarea cuplului? Formam un cuplu stabil intotdeauna cu persoana de care suntem atrasi? Izolarea determina anxietatea, dar oare anxietatea il impinge pe om la afiliere? Ce este o relatie? Iata cateva intrebari la care voi incerca sa gasesc un raspuns pertinent in urmatoarele articole.