Our princess

Lilypie Kids Birthday tickers

vineri, 25 iulie 2008







Atractia conditie pentru debutul unei relatii?

Cu toate ca atractia este definita ca "a-l placea pe altul", exista si alti factori care ii determina pe oameni sa interactioneze. Cu alte cuvinte, atractia nu este o conditie necesara pentru aparitia afilierii. Thibant si Kelley (1959) au surprins acest tip de relatie aratand ca ea este o atractie involuntara, unde individul nu are alta alternativa decat sa se asocieze cu celalalt , tipul de relatie prizonier-gardian. In practica ne stau ca marturie atatia ani cand casatoriile erau incheiate intai de catre parinti, partenerii supunandu-se dorintei lor. Privind aceste casnicii puteai sa le vezi durabilitatea, rezistau timpului si culmea in unele cazuri asistam la aparitia atractiei sau a respectului care sustinea casatoria. Desigur, aceasta atasare de partener putea surveni si datorita dependentei financiare a sotiei de sot, ea se ocupa de gospodarie neaducand bani familiei. Acest tip de casatorie a rezistat in mediul rural romanesc si in primii ani de comunism pentru ca a ramas in ierarhia sociala imaginea pe care o purta din perioada cand aveau bogatie familiile instarite sau in unele sate unde colectivizarea nu s-a realizat au rezistat in realitate acele familii "cu stare". Intr-un sat din judetul Bihor s-a pastrat povestea unei fete prezentata drept cea mai frumoasa din sat, doar ca situatia ei materiala era precara. De ea s-a indragostit un baiat bogat dar cu un mare defect la picioare si o rostire defectuoasa a cuvintelor (ex: pe fata o chema Florica si el ii spunea "Plofica"). Parintii au fost de acord cu nunta. Ziua nuntii s-a transformat intr-un adevarat circ, fata tinandu-se de stalpii pridvorului pentru a nu fi luata de acasa. Isi ruga tatal sa nu o forteze sa faca acest lucru in lacrimi. In final nunta are loc. Ea paraseste casa parinteasca mutandu-se cu socrii si sotul ei. Acesta a rasfatat-o, iar parintii lui i-au acceptat dorintele lui in ceea ce o privea pe proaspata sotie. Trecand anii a avut o fata si a ajuns sa tina la sotul ei, spunand ca nu se asteptase sa fie atat de bun cu ea. Ceea ce a debutat cu o lipsa de atractie s-a terminat cu prezenta ei.
Acum cand femeia si-a "castigat" independenta financiara poate pleca oricand din cadrul stabilit de casatorie. Probabil din acest motiv asistam la avalansa de divorturi dupa cateva luni de casnicie, asta dupa ce au impartit acelasi spatiu de locuit ani buni ca amanti. Nu degeaba spune Biblia ca femeia e cea care zideste casa nu barbatul; ea o poate ridica sau darama.
E interesant cum atractia nu este o conditie necesara pentru aparitia unei relatii, dar totodata nu este nici suficienta.
Cercetatorii atractiei au argumentat ca alegerile de afiliere cu celalalt, chiar in cazul in care exista atractie, toate actiunile noastre se fac in cadrul unui set de constrangeri care modifica asocierea intre atractie si alegerea sociala. Acest set de constrangeri vin din partea grupului social cu care interactionam (familie, prieteni , colegi de serviciu etc) sau chiar din partea sistemului nostru de valori si expectante. De multe ori anticipam ca celalalt va respinge incercarile noastre de apropiere si atunci ne retragem. Parerea ca suntem imuni la ce spun ceilalti e doar de fatada. Pentru orice individ exista o persoana a carei parere conteaza si care ii va influenta alegerile.


"Luati seama ca nimeni sa nu intoarca altuia rau pentru rau; ci cautati totdeauna sa faceti ce este bine atat intre voi, cat si fata de toti.
Bucurati-va intotdeauna.
Rugati-va neincetat.
Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; caci aceasta este voia lui Dumnezeu, in Hristos Isus, cu privire la voi." (1 Tesaloniceni 5:15-18)

Niciun comentariu: